2018.07.28. Gluténmentes Diós kosárka
Diós kosárka
Hozzávalók a tésztájához:
25 dkg margarin
35 dkg gluténmentes liszt
4 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
½ csomag gluténmentes sütőpor
Töltelékhez:
200 g darált cukrozott dió
Pár csepp ecet
A tojások sárgáját külön választjuk, majd azt a többi szárazanyaggal (
a darált dió kivételével, hiszen az a töltelékhez kell) összegyúrjuk. Mikor a
nyújtható állagot felvette a tészta, a nyújtófára helyezzük és fél centi
vastagságúra nyújtjuk, s a kivajazott sütőformától függően kb 10 cm átmérőjű
köröket szaggatunk ki felőle és finoman a formába illesztjük őket egyenként.
A töltelékhez a tojásfehérjéket a pár csepp ecettel kemény habbá
verjük, majd óvatos mozdulatokkal összekeverjük a dióval, s amikor egy
egyenletes masszát kaptunk, azt belekanalazzuk a formába fektetett tésztára és
elegyengetjük benne.
180 fokon 15 percig sütjük.
2018.07.13. Gluténmentes Gyümölcstorta
A receptje:
Hozzávalók:
4 db tojás
18 dkg kristálycukor
14 dkg gluténmentes liszt
10 dkg Ráma margarin
1 tasak pudingpor
0,5 l tej
2 evőkanál cukor
Ízlés szerinti gyümölcsök
Elkészítés:
Habbá verjük a sárgájától különválasztott tojásfehérjét a 18 dkg
kristálycukorral, majd egyesével óvatosan hozzáadjuk a sárgáját is, miközben
tovább keverjük a habot. Ezek után gyengéd mozdulatokkal, hogy a hab ne essen
össze, elkeverjük benne a gluténmentes lisztet és a szobahőmérsékletű margarint
is. Amikor homogén és egyben légies tésztát kapunk, beleöntjük a masszát egy
kikent formába, majd 160 fokon arany barnára sütjük kb. 15 perc alatt.
Az elkészült tortát a tálalótálra helyezzük hűlni, mialatt elkészítjük
a pudingot a tasakon feltüntetett módon, majd a torta tetejére öntjük. Dermedni
hagyjuk, s a megfelelően szilárd állag elérése után egyenként ráhelyezzük a
gyümölcsöt a tetejére, s a vízben feloldott zselét az lekészült kompozícióra csorgatjuk.
2018.06.02. Spárgakrém leves
Spárgakrém leves
Hozzávalók:
1 csokor spárga
1 kocka gluténmentes zöldségleves
1 kis fej hagyma
2 dl tejszín
2 kanál burgonyakeményítő
Szerecsendió
Bors
Só
¼ kupak folyékony édesítő
Elkészítés:
A spárgát megtisztítva és darabolva megfőzzük körülbelül 0,7 liter
vízben a leveskockával és a hagymával. A tejszínnel és keményítővel sűrítjük.
Bot mixerrel péppé aprítjuk, s felforralás közben kevés szerecsendiót, borsot
és sót adunk hozzá.
Tálalás:
Leveses csészébe vagy mélytányérba szedjük, s apróra vágott mandulával
megszórjuk a tetejét.
2018.05.25. Virslis lecsó
Hozzávalók:
1,5 kg paprika
0,5 kg paradicsom
0,5 kg hagyma
25 dkg bacon szalonna
15 dkg gluténmentes szárazkolbász
2 evőkanál pirospaprika
2 pár gluténmentes bőrös virsli
Elkészítés:
Az apróra vágott bacont kevés olíva olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a
szintén feldarabolt száraz kolbászt, s 1 perc kevergetés után a pirospaprikát,
a sót – kevés vizet, hogy ne keseredjen meg a pirospaprika – s összesűrítjük.
Amint szép piros árnyalatú lesz, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, s amíg
meg nem puhul, kevergetjük. A vágott paprikát belekeverjük, s fedő alatt – míg
levet nem ereszt – pároljuk. A felkarikázott virslit a végén hozzáadjuk, s (pár
perc alatt) készre főzzük.
Tálalás:
Leveses tányérba szedjük, s egy négyfelé szeletelt paradicsommal
díszítsük.
2018.05.18. Tzatziki
Hozzávalók:
2 közepes uborka
3 nagyobb gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
Só
Bors
Elkészítés:
A vékony csíkokra reszelt uborkát besózzuk, 10 percig állni hagyjuk,
majd enyhén kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, az apróra tört fokhagymát,
borsot, s ha kell, sózzuk, s fogyasztás előtt hűtőben érleljük.
Tálalás:
Önmagában is szervírozhatjuk, de körítésnek is kiváló húsok, halak,
sajtok mellé tálalva.
2018.05.04. Apró sült tengeri halak
Sült apró tengeri hal
Hozzávalók
1 kg mélyhűtött apró tengeri hal
4 evőkanál gluténmentes liszt (rizsliszt)
2 teáskanál erdélyi só
Pirospaprika őrlemény
Őrölt bors
Olíva olaj
Elkészítés
Egy tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük az apró halakat. (Időtakarékosságból,
már ebben készítettük el a bundázást.) Meglocsoljuk
olíva olajjal, majd a pirospaprika, só, bors s liszt keverékével meghintjük, s
alaposan megforgatjuk a halakat benne. Olajban
sütés helyett 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük s légkeverés mellett 30
percig 180 fokon pirítjuk.
Tálalás
Frissen tálaljuk párolt rizzsel, édesburgonya pürével és káposztával
töltött savanyú dinnyével, vagy mártással.
2018.04.27. Eszter palacsintája
Palacsinta tészta:
Hozzávalók (10
palacsintához)
6 evőkanál rizsliszt
6 evőkanál gluténmentes
lisztkeverék
6 tojás
egy csipet só
1 evőkanál tejföl
két dl kristályvíz
7,5 ml folyékony édesítő
A hozzávalókat csomómentesre keverjük, s legalább fél órát állni
hagyjuk, majd egy újabb alapos átkeverés után forró serpenyőbe merünk kb egy
merőkanálnyit, s egyenletesen eloszlatjuk benne. Nagy lángon sütjük, míg megfordíthatóvá
válik, majd a másik oldalára borítva már kis lángon pár percig sütjük.
A töltelékhez:
10 dkg darált mandula
3 cl lefőtt kávé
7,5 ml folyékony
édesítő
3 púpozott evőkanálnyi
mascarpone
2 evőkanál tej
egy marék mazsola
A mandulát, a kávét, a mazsolát és az édesítőt külön összekeverjük,
míg egy másik tálban a mascarponet kevés tejjel könnyű állagúvá forgatjuk, s
végül a kettő masszát egybe keverjük.
Tálalás:
A fél palacsintára rákenjük a krémet, majd háromszögletűvé
hajtogatjuk. Gluténmentes habot fújunk az oldalára, melyre fahéjat és kevés
mandulát szórunk. A palacsintatésztát gluténmentes csoki öntettel
meglocsoljuk.
2018.04.20.
A vasárnapi ebéd elengedhetetlen fogása a rántott csirke, melyet talán sokan gluténmentesen el sem tudtak képzelni. Ezért első bejegyzésem a sima zöldségleves és az avokádókrémes salátaágyon felszolgált glutén és olajmentes rántott csirke elkészítését osztom meg olvasóimmal.
Sima zöldségleves
Hozzávalók:
3 szál sárgarépa,
3 szál fehérrépa,
1 kis fej hagyma,
2 dkg kókuszzsír vagy vaj
1 kávéskanál só
1 késhegynyi bors
2 csipet petrezselyem
fél paradicsom kockázva
Elkészítése:
A lekarikázott zöldséget, hagymát megpirítom a zsiradékon, majd felengedjük 2 liter forró vízzel, tíz percig főzzük. Megfűszerezzük sóval, borssal, s a frissen apróra vágott petrezselymet a paradicsommal beletesszük a levesbe.
Tálalás:
Kockára vágott sajtra szedjük.
Rántott csirke:
Hozzávalók:
1 tálca csirkecomb (6 fél comb)
só
gluténmentes lisztkeverék
2 egész tojás
gluténmentes burgonyapehely
Elkészítése:
A sózott combokat először lisztben majd a tojásban, s végül a burgonyapehelyben forgatjuk meg. Majd a bundázás elvégzése után mindegyiket sütőpapírral kibélelt tepsiben szellősen elhelyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig (200 fokon) légkeverés mellett sütjük, majd átforgatjuk a piruló combokat és további 25 percre 180 fokon tovább sütjük.
Az elkészült húsok belül omlósak és kívül ropogósak lesznek.
Avokádó krém:
Hozzávalók:
2 avokádó
2 főtt tojás
1 dl tejföl
2 nagy gerezd fokhagyma
1 csapott mokkás kanál bors
1 csapott mokkás kanál erdélyi só
1 csipet kurkuma
2 evőkanál mustár
Elkészítés:
A hozzávalókat egy méretes tálba helyezzük és botmixerrel összepépesítjük, majd kevés édesítővel és ízlés szerinti citromlével ízesítjük, és már fogyasztható is.
Tálalás:
A rántott csirkecomb mellé elrendezett saláta tetejére körülbelül egy kanálnyit púpozunk, majd a tányér szélét uborkával és paprikával díszítjük.
A time-lapse videó mellé:
Kedves Eszter!
VálaszTörlésKérhetnék gluténmentes muffint? Annak volt egy tök jó recepted... Köszi, Dézi :)