Gluténmentesen

Már több, mint öt éve teljesen gluténmentes életmódot követünk, mely bizonyos körülmények között egyáltalán nem bizonyult könnyen megvalósíthatónak (ilyen alkalmak voltak az utazások, nyaralás, munkahelyi étkezés, stb.). Megosztok tippeket, recepteket és fényképeket ebben a témakörben. 

2018.07.28. Gluténmentes Diós kosárka


Diós kosárka

Hozzávalók a tésztájához:

25 dkg margarin
35 dkg gluténmentes liszt
4 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
½ csomag gluténmentes sütőpor

Töltelékhez:

200 g darált cukrozott dió
Pár csepp ecet


A tojások sárgáját külön választjuk, majd azt a többi szárazanyaggal ( a darált dió kivételével, hiszen az a töltelékhez kell) összegyúrjuk. Mikor a nyújtható állagot felvette a tészta, a nyújtófára helyezzük és fél centi vastagságúra nyújtjuk, s a kivajazott sütőformától függően kb 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki felőle és finoman a formába illesztjük őket egyenként.

A töltelékhez a tojásfehérjéket a pár csepp ecettel kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal összekeverjük a dióval, s amikor egy egyenletes masszát kaptunk, azt belekanalazzuk a formába fektetett tésztára és elegyengetjük benne.


180 fokon 15 percig sütjük.


2018.07.13. Gluténmentes Gyümölcstorta



A receptje:

Hozzávalók:
4 db tojás
18 dkg kristálycukor
14 dkg gluténmentes liszt
10 dkg Ráma margarin
1 tasak pudingpor
0,5 l tej
2 evőkanál cukor
Ízlés szerinti gyümölcsök

Elkészítés:

Habbá verjük a sárgájától különválasztott tojásfehérjét a 18 dkg kristálycukorral, majd egyesével óvatosan hozzáadjuk a sárgáját is, miközben tovább keverjük a habot. Ezek után gyengéd mozdulatokkal, hogy a hab ne essen össze, elkeverjük benne a gluténmentes lisztet és a szobahőmérsékletű margarint is. Amikor homogén és egyben légies tésztát kapunk, beleöntjük a masszát egy kikent formába, majd 160 fokon arany barnára sütjük kb. 15 perc alatt.

Az elkészült tortát a tálalótálra helyezzük hűlni, mialatt elkészítjük a pudingot a tasakon feltüntetett módon, majd a torta tetejére öntjük. Dermedni hagyjuk, s a megfelelően szilárd állag elérése után egyenként ráhelyezzük a gyümölcsöt a tetejére, s a vízben feloldott zselét az lekészült kompozícióra csorgatjuk.


2018.06.02. Spárgakrém leves





Spárgakrém leves

Hozzávalók:

1 csokor spárga
1 kocka gluténmentes zöldségleves
1 kis fej hagyma
2 dl tejszín
2 kanál burgonyakeményítő
Szerecsendió
Bors
¼ kupak folyékony édesítő

Elkészítés:

A spárgát megtisztítva és darabolva megfőzzük körülbelül 0,7 liter vízben a leveskockával és a hagymával. A tejszínnel és keményítővel sűrítjük. Bot mixerrel péppé aprítjuk, s felforralás közben kevés szerecsendiót, borsot és sót adunk hozzá.

Tálalás:


Leveses csészébe vagy mélytányérba szedjük, s apróra vágott mandulával megszórjuk a tetejét. 


2018.05.25. Virslis lecsó


Hozzávalók:

1,5 kg paprika
0,5 kg paradicsom
0,5 kg hagyma
25 dkg bacon szalonna
15 dkg gluténmentes szárazkolbász
2 evőkanál pirospaprika
2 pár gluténmentes bőrös virsli

Elkészítés:

Az apróra vágott bacont kevés olíva olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén feldarabolt száraz kolbászt, s 1 perc kevergetés után a pirospaprikát, a sót – kevés vizet, hogy ne keseredjen meg a pirospaprika – s összesűrítjük. Amint szép piros árnyalatú lesz, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, s amíg meg nem puhul, kevergetjük. A vágott paprikát belekeverjük, s fedő alatt – míg levet nem ereszt – pároljuk. A felkarikázott virslit a végén hozzáadjuk, s (pár perc alatt) készre főzzük.

Tálalás:


Leveses tányérba szedjük, s egy négyfelé szeletelt paradicsommal díszítsük.  


2018.05.18.          Tzatziki




Hozzávalók:

2 közepes uborka
3 nagyobb gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
Bors

Elkészítés:

A vékony csíkokra reszelt uborkát besózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd enyhén kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, az apróra tört fokhagymát, borsot, s ha kell, sózzuk, s fogyasztás előtt hűtőben érleljük.

Tálalás:


Önmagában is szervírozhatjuk, de körítésnek is kiváló húsok, halak, sajtok mellé tálalva. 




2018.05.04.          Apró sült tengeri halak



Sült apró tengeri hal

Hozzávalók

1 kg mélyhűtött apró tengeri hal
4 evőkanál gluténmentes liszt (rizsliszt)
2 teáskanál erdélyi só

Pirospaprika őrlemény
Őrölt bors
Olíva olaj

Elkészítés

Egy tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük az apró halakat. (Időtakarékosságból, már ebben készítettük el a bundázást.)  Meglocsoljuk olíva olajjal, majd a pirospaprika, só, bors s liszt keverékével meghintjük, s alaposan megforgatjuk a halakat benne.  Olajban sütés helyett 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük s légkeverés mellett 30 percig 180 fokon pirítjuk.

Tálalás


Frissen tálaljuk párolt rizzsel, édesburgonya pürével és káposztával töltött savanyú dinnyével, vagy mártással. 



2018.04.27.          Eszter palacsintája 






Palacsinta tészta:

Hozzávalók   (10 palacsintához)

   6 evőkanál rizsliszt
   6 evőkanál gluténmentes lisztkeverék
   6 tojás
   egy csipet só
   1 evőkanál tejföl
   két dl kristályvíz
   7,5 ml folyékony édesítő

A hozzávalókat csomómentesre keverjük, s legalább fél órát állni hagyjuk, majd egy újabb alapos átkeverés után forró serpenyőbe merünk kb egy merőkanálnyit, s egyenletesen eloszlatjuk benne.  Nagy lángon sütjük, míg megfordíthatóvá válik, majd a másik oldalára borítva már kis lángon pár percig sütjük.
  

  A töltelékhez:

      10 dkg darált mandula
       3 cl lefőtt kávé
       7,5 ml folyékony édesítő
       3 púpozott evőkanálnyi mascarpone
       2 evőkanál tej
       egy marék mazsola

A mandulát, a kávét, a mazsolát és az édesítőt külön összekeverjük, míg egy másik tálban a mascarponet kevés tejjel könnyű állagúvá forgatjuk, s végül a kettő masszát egybe keverjük.

Tálalás:


A fél palacsintára rákenjük a krémet, majd háromszögletűvé hajtogatjuk. Gluténmentes habot fújunk az oldalára, melyre fahéjat és kevés mandulát szórunk. A palacsintatésztát gluténmentes csoki öntettel meglocsoljuk.  



2018.04.20.

A vasárnapi ebéd elengedhetetlen fogása a rántott csirke, melyet talán sokan gluténmentesen el sem tudtak képzelni. Ezért első bejegyzésem a sima zöldségleves és az avokádókrémes salátaágyon felszolgált  glutén és olajmentes rántott csirke elkészítését osztom meg olvasóimmal.

Sima zöldségleves 

Hozzávalók:

3 szál sárgarépa,
3 szál fehérrépa,
1 kis fej hagyma,
2 dkg kókuszzsír vagy vaj
1 kávéskanál só
1 késhegynyi bors
2 csipet petrezselyem
fél paradicsom kockázva

Elkészítése: 

A lekarikázott zöldséget, hagymát megpirítom a zsiradékon, majd felengedjük 2 liter forró vízzel, tíz percig főzzük. Megfűszerezzük sóval, borssal, s a frissen apróra vágott petrezselymet a paradicsommal beletesszük a levesbe.

Tálalás: 

Kockára vágott sajtra szedjük.

Rántott csirke:

Hozzávalók:

1 tálca csirkecomb (6 fél comb)

gluténmentes lisztkeverék
2 egész tojás
gluténmentes burgonyapehely

Elkészítése:

A sózott combokat először lisztben majd a tojásban, s végül a burgonyapehelyben forgatjuk meg. Majd a bundázás elvégzése után mindegyiket sütőpapírral kibélelt tepsiben szellősen elhelyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig (200 fokon) légkeverés mellett sütjük, majd átforgatjuk a piruló combokat és további 25 percre 180 fokon tovább sütjük.

Az elkészült húsok belül omlósak és kívül ropogósak lesznek.

Avokádó krém: 

Hozzávalók:

2 avokádó
2 főtt tojás
1 dl tejföl
2 nagy gerezd fokhagyma
1 csapott mokkás kanál bors
1 csapott mokkás kanál erdélyi só
1 csipet kurkuma
2 evőkanál mustár

Elkészítés:

A hozzávalókat egy méretes tálba helyezzük és botmixerrel összepépesítjük, majd kevés édesítővel és ízlés szerinti citromlével ízesítjük, és már fogyasztható is.

Tálalás:

A rántott csirkecomb mellé elrendezett saláta tetejére körülbelül egy kanálnyit púpozunk, majd a tányér szélét uborkával és paprikával díszítjük.

A time-lapse videó mellé:







1 megjegyzés:

  1. Kedves Eszter!

    Kérhetnék gluténmentes muffint? Annak volt egy tök jó recepted... Köszi, Dézi :)

    VálaszTörlés

Követés

Pocsolya pajtás

Mikor a legkevésbé várnánk a semmiből ott terem egy különös állagú barát... A mesét az alábbi linkre kattintva érhetitek el: https://you...